Laat mij een licht schijnen op de oorzaak.
De Sportsoepel methode
De Sportsoepel methode is een samenspel van de laatste technieken en inzichten op het gebied van het aanpakken van pijn in je lichaam. Door een combinatie te maken van de opleidingen Orthopedische Revalidatie en de Triggerpoint Reset Methode ben ik in staat om snel en effectief af te rekenen met beperkingen en pijn. Deze technieken zijn toepasbaar op acute pijn of pijn die al langer aanwezig is tot zelf chronische klachten. Zelfs enkele klassieke ‘ziektes’ zoals bijvoorbeeld een hernia, versleten heup, ‘frozen shoulder’ of fibromyalgie behoren tot het verleden.
Het enige wat telt is natuurlijk een vrij en gezond leven zonder pijn, waarbij alles weer mogelijk is. Want ik vind dat iedereen soepel genoeg moet zijn om heerlijk te kunnen sporten. Of dat nu een ‘blokje-om’ wandeling is of het bedrijven van topsport.
Vandaar dat ik ooit heb gekozen voor mijn bedrijfsnaam Sportsoepel
Wat maakt nu die beperking en geeft pijn ?
Tijdens de opleiding Orthopedische Revalidatie van FysioPhysics heb ik geleerd dat de spieren in dienst staan van de botstukken. En niet anders om! Wanneer botstukken niet in lijn staan met elkaar zorgen de spieren voor een tegengestelde kracht, om juist schade aan de gewrichten te voorkomen. Deze spieren zijn dus continue aan het werk en raken verzuurd door productie van melkzuren en zuurstof tekorten. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Het resultaat is een (pijnlijke) triggerpoint…
Orthopedische Revalidatie ?
In het onderstaande filmpje zie je de snelle resultaten van bindweefsel (fascia) manipulatie. Wanneer alle scharnieren in je lichaam weer in lijn staan, komt ook je bewegingsvrijheid automatisch weer terug. En dat zonder trainen of stretchen! Want dit geeft meestal veel meer pijn en geen resultaat. En niet alleen bij rugklachten…
Hoe zit dat nou met die triggerpoints ?
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. De officiele benaming: ‘Myofasciale Triggerpoints’ zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’.
Ze spelen een belangrijke rol bij de meeste soorten pijnklachten, zoals; rugpijn, schouderklachten of hoofdpijn. Echter, die triggerpoints ontstaan niet voor niks. Als je de oorzaak weet, dan kan je er blijvend wat aan doen!
Enkele triggerpoints zijn al in staat om een ‘groot’ deel van de spiervezel op grote spanning houden. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier, ofwel het uitstralingsgebied. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat meestal een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Zie de uitleg in de video hieronder van Michiel Akkerman. Het kan dus voorkomen dat jouw therapeut een spier bij je schouderblad behandelt, terwijl je dit in de je arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.
Kan je ze zelf weg masseren of naalden erin laten plaatsen ?
Uiteraard zijn beide opties een mogelijkheid om die vervelende triggerpoints te lichaam te gaan, alleen zijn deze pijnlijke methodes wel zo effectief?
Triggerpoints Reset Methode versus Dry Needling of Triggerpoint massages; bedenker van de TPRM Tim van Orsouw legt uit:
Wat zijn oorzaken van het ontstaan ?
Triggerpoints kunnen ontstaan door on-rendabel gebruik van spieren, meestal in combinatie met een verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten. Door middel van rust of corrigerende bewegingen zou het lichaam dit uit zichzelf weer kunnen oplossen. Allen bij een overactief of verstoord zenuwstelsel kan het ervoor zorgen dat de klachten chronisch worden. Factoren als leefstijl (ongezond voedingspatroon) en omgeving (stress) spelen hierin een belangrijke rol.
Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn o.a.: overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints. Al deze mogelijke oorzaken kunnen resulteren in een verstoring van celstofwisseling, het zenuwstelsel, de tensegrity (het evenwichtssamenspel van spieren en botstukken), het zuur-basen evenwicht en de hormoonbalans. Meest voorkomende oorzaak is het onderdrukken van emoties…
Of je het nu wel of niet wil geloven, maar de meest voorkomende oorzaakvan zo’n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties.
Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lichaam is in staat om pijn als ‘afleidingsstrategie’ te gebruiken, om deze emoties maar niet te hoeven voelen. Andere afleiding strategieën zijn bijvoorbeeld roken, nagelbijten, emotie-eten of krabben (als je plots jeuk krijgt). Het lichaam is in staat om fysiologische veranderingen te creëren, aangestuurd door een (onbewust) psychologische component. Denk bijv. aan blozen, of aan het krijgen van buikpijn of misselijkheid als je bijv. voor een grote groep toeschouwers een spreekbeurt moet houden.
Wanneer we op een versimpelde manier kijken naar hoe de hersenen in staat zijn om pijn te veroorzaken, dan kan dat er bijvoorbeeld ongeveer zo uit zien: onderdrukte emoties –> toename spanning zenuwstelsel –> meer spanning op de bindweefselstructuren (fascia) –> verstoorde tensegrity structuur (spanningsvelden) –> slechter functionerende gewrichten –> vorming triggerpoints –> vernauwing van bloedvaten (vasoconstrictie) –> slechtere doorbloeding –> minder voedingsstoffen –> minder zuurstof –> energiecrisis, productie van pijn- en afvalstoffen –> verlaging pH waarde (het wordt zuurder) –> gevoeligere zenuwuiteinden –> sneller pijn/spanning –> extra ‘beschermende’ activiteit zenuwstelsel –> opnieuw toename spanning zenuwstelsel etc.
Een soort neerwaardse spiraal van systemen die elkaar ondersteunen! Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combinatie van al deze bovengenoemde componenten. Als de kern, bron of toppunt van spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden. Ongetwijfeld heeft iedereen Triggerpoints, maar het liefst wil je er dus zo min mogelijk last van hebben!