Deel 1: De ideale zithouding
Wat is nu eigenlijk de ideale uithouden. Door Covid zijn we meer thuis aan de studie of aan het werk. En dan is natuurlijk de vraag of dit wel ARBO verantwoord is. Immers zie ik steeds meer klachten binnenkomen van rug, schouders en nek.
Voordat ik voor mij zelf begon richte ik productie banen in voor een groot bedrijf. Ergonomie en werkmethoden zijn dan van groot belang voor een goede bedrijfsvoering en een laag ziekte verzuim. Zo doende heb ik mij indertijd verdiept in de Ergonomie.
Door een ergonomie cursus te volgen hoopte ik binnen 2 dagen de kneepjes van het vak te leren in een chique hotel ergens op de Veluwe. Mijn leraar (een professor in de Ergonomie) valt kort na de voorstel ronde meteen met de deur in huis; “Wat is de ideale zit/werk houding?” Alle aanwezigen direct op scherp om met diverse maatvoeringen de oplossing te geven, echter was steeds het antwoord van onze professor; NEE!
Na vele pogingen en elke keer het mis te hebben, kon het niet anders dan dat we het nu wel zouden leren. Dus na ons 10 minuten te hebben laten zweten kwam dan uiteindelijk het verlossende antwoord: “De ideale zit/werk houding is …….. DE VOLGENDE.”
Iedereen natuurlijk verbaast en niet geheel snappend wat daarvan de bedoeling was. We zouden maten, hoeken etc moeten leren… Maar zo luidde ook de simpele uitleg van deze professor dat het lichaam donders goed in de gaten heeft wanneer het niet meer lekker zit. Door te gaan verzitten is de nieuwe houding altijd beter dan voordat je ging verzitten. Ofwel elke (nieuwe) aangenomen houding is altijd beter dan de vorige. Zo geniaal zit je lichaam in elkaar. Je krijgt vanzelf de signalen van je kont, rug, schouder, rug of welke plek dan ook. Negeer dit niet maar neem een andere houding aan. Hoe simpel kan het zijn…

Maar als je dan toch van cijfers houdt: zet je stoel zo hoog dat je wanneer je je voeten op de grond houdt je heuphoek ongeveer 140 graden moet zijn. (Dat is geheel anders dan het standaard 90 graden). Doordat je benen nu naar beneden wijzen, gaat je rug vanzelf in een lichte holling. Dit werkt positief op de werking van je schouders waardoor minder energie nodig is op ze te gebruiken op werkhoogte (lees: typen).
Uiteraard moet dan ook de hoogte van je bureau worden aangepast omdat je immers hoger bent gaan zitten. Hou voor de hoogte van beeldscherm aan, dat de bovenkant van je scherm iets onder ooghoogte komt te zitten. Zodat je licht naar beneden knikt met je hoofd. Je zit nu in een meest ideale positie wat anatomisch verantwoord is.
Werktijd is natuurlijk een dingetje, immers thuis heb je geen collega’s die je manen om samen een pauze te nemen, dus ga je ongemerkt door met werken. Zorg dat je een wekker zet zodat je na 2 uur even 10-15 minuten pauze kan nemen. Deze getallen zijn niet nieuw en komen ook voor in het schema voor veel achter het stuur/op de weg zitten.
Pluk de vruchten van alle tips die ik heb gegeven. Om zo gezond mogelijk (weer) te kunnen werken. Of dat nu op school, werk of gewoon thuis (op afstand) is…
Hoi Chris,
Ik ben verbaasd over die 140 graden. Hoe zorg je er dan voor dat je niet van de stoel afglijdt? Ik denk dan aan een continue belasting van de benen. Met een bureau stoel gaat dat niet lukken, deze rolt dan naar achteren. Kun je me uitleggen hoe ik dan wel in deze positie kan blijven zitten?
Hoi Marieke, verplaats je in de zadel stoel. Zittend op deze stoelen zijn je benen ook naar beneden gericht en niet naar voren. Door licht op je voeten te steunen zal je echt niet van de stoel af glijden 😉